Dodiih, nyt ois saatu osa hopeoinneista valmiiks. Tuttuun tapaan vastoinkäymisiä oli mukana matkassa, mut nekin saadaan voitettua!
Tähän väliin olis varmaan ihan hyvä mainita noista aineista, mitä itse hopeointivaiheessa käytetään, koska kauheen moni ei ehkä ymmärrä, jos vaan alan sepustaan kaikkee ympäripyöreetä. :D
Tärkeintä on muistaa, että hopeointikoneen jokaisen säiliön on oltava täysin puhdas!
G4 ja
G5. Ne on hopeointikemikaaleja, eli siis nestemäistä hopeaa, jotka yhdistyessään saa aikaan kemiallisenreaktion, jonka seurauksena on hopeapinnoite. Kemikaaleille on hopeointikoneessa omat säiliöt, mutta yhteinen ruisku, joka ruiskuttaa molempia kemikaaleja saman verran.
G4:sta ei saa säilyttää painetankissaan, koska se "syövyttää" tankkiaan ja tällöin myös itse kemikaali menee pilalle. G5:sta sen sijaan voi säilyttää tankissaan.
Tislattu vesi / akkuvesi. Tällä erittäin puhtaalla vedellä on hopeointikoneessa myöskin oma säiliö sekä ruisku. Vettä käytetään prosessin useammassakin kohdassa huuhteluun ja puhdistamiseen. (Selviää myöhemmin esitettävissä kuvissa.) Myöskin akkuvettä saa säilyttää sen omassa säiliössä.
A22, eli aktivaattori. Tislattua vettä ja A22-liuosta. Aktivaattori säilyy huoneenlämmössä vain päivän verran, joten sitä ei saa jättää tankkiin.
Josko sit itseasiaan.
Eilen hienosti Villen kanssa ruvettiin suhteuttaan, et kuinka paljon meillä menee aktivaattoria sun muita aineita. Päätettiin sit, et neljä litraa aktivaattoria saa luvan riittää. Tislattua vettä lämmitetään mikrossa kaksi minuuttia/litra, jonka jälkeen siihen lisätään aktivaattoriliuosta (20g/1000g). Tän jälkeen sen annetaan jäähtyä tunnin verran.
Kun sekottelu oli valmis, nii sit mentiin ja kiikutettiin tavarat pihalle maalaamosta ja kaasupolttimen kera suoritettiin plasmakäsittely. (Tyhmä minä en vaan tajunnu ottaa yhtään kuvaa siitä tapahtumasta) "Grillauksen" jälkeen tarttee taas odottaa 20 minuuttia ennen, kun tavaroita voi alkaa hopeoimaan. Jotenka meillä oli noin puoli tuntia "luppoaikaa", joka kyl sit käytettiin hyväksemme ja mitattiin hopeointikoneen aktivaattori- ja G4-tankkien pH-arvot. (Arvojen pitää olla 0.00, sillä pienikin epäpuhtaus saattaa pilata koko hopeointiprosessin.) Mittauksien jälkeen käytiin taas labrapuolelta hakemas vähän lisää tislattua vettä ja täytettiin hopeointikoneen vesisäiliö ja G4-säiliö. Sitte jo päästiinkin tositoimiin!! =)
Ensin
Aktivaattoria niin, että ruiskutettava pinta on yhtenäinen, ei saa jäädä vesinoroja
Tämän jälkeen huuhdellaan
Tislatulla vedellä
Kemikaalien
G4 ja G5 ruiskutus aloitetaan kappaleen alaosasta
Ja jatketaan kunnes pinta on puhtaan valkoinen ja peilipintainen
Sit huuhdellaan
tislatulla vedellä
Sumutetaan Speed Seal:ia pintaan, jotta hopeoitumisreaktio päättyisi. Annetaan vaikuttaa 10 sekuntia,
ja sit taas huuhdellaan
tislatulla vedellä
Ensimmäinen ikävä vastoinkäyminen tapahtu eilen, kun toinen Cadillakin osista otti ja putos maahan, niin että kolisi. Toinen sattuma yllätti tänä aamuna, kun tavaroita oltiin siirtämässä toiseen maalauskammioon lakattavaks. Toinenkin Cadillakin osa heittäyty lattiatasoon! Tosin se selvis pienemmillä vammoilla, kun kaverinsa. Teletappi-ilmiö tekemisessä: Tehdään se UUDESTAAN alusta asti!!!
Kaverukset hautomassa loikkaussuunnitelmaansa.
Nooh mut loput osat saatiin roudattua ihan ehjinä odottamaan lakkapinnotusta. Ja Emmin kanssa käytiinkin tuumasta toimeen. Lakkauksessa käytetään kromauksen omaa lakkaa, joka on ihan älyttömän litkua kamaa! Kyllä meitä vähä jännitti mennä tekeen, mut hengissä selvittiin sieltä sit kuitenkin.. Ehkä pientä sellasta valuman poikasta voi olla havaittavissa, mut nepä saadaan helposti korjattua.
Jopas kiiltää! Lakkausta ootellessa..
Lakkauksen jälkeen
Tää oli kuulemma kellontausta.
Ens viikko onkin sit viimenen viikko ennen kesälomaa, ja maanantaina pitäis saada ne Cadillakin osat pohjista pintaan asti valmiiks.. Ylityökortti on siis käytössä taas, eiks jeah?!? :D